Gravid i uge 37

Gravid i uge 37

Dit foster er nu fuldbårent og dermed klar til fødslen. Længden er 48 cm og vægten cirka 3000 gram.

Fostret ser nu ud som en nyfødt
Alle livsvigtige organer er modnet, og efter fødslen vil barnet være i stand til at kunne trække vejret selv.

Børn, der fødes spontant på dette tidspunkt, vil ikke få flere komplikationer end de, som fødes ved terminen.

Det er nu for sent at blive født for tidligt
Væksthastigheden hos fostret aftager nu, men vægten fortsætter med at stige. Fostret tager cirka 30 gram på om dagen, hvoraf det meste er hvidt fedt. Det gør det nyfødte barn rundere og fyldigere.

Hvis det er en dreng, skal testiklerne nu være på plads i pungen. Hvis det er en pige, skal kønslæberne være fuldstændigt udviklede.


Over 80 % af alle børn bliver født mellem 2 uger før og 2 uger efter terminsdatoen.


For tidlig fødsel defineres som fødsel før 37 fulde graviditetsuger, altså 259 dage.

Barnet er dermed ikke længere regnet som for tidligt født, hvis det bliver født nu.

Det er normalt at føde mellem uge 37 og 42. Nu er dit foster klar til livet udenfor livmoderen. Du er så langt i din graviditet, at fødslen foregår "til termin" hvis fødslen går i gang på dette tidspunkt. Til termin er fra uge 37 til uge 42 i graviditeten.

Fødslen
Det er normalt at føde mellem uge 37 og 42. Fosteret har lagt sig til rette til fødslen, således at hovedet står i bækkenet. Dette gælder 95 % af alle gravide. fosterbevægelserne ændrer karakter, da der ikke længere er plads til at bevægelserne er så voldsomme. De vil være mere glidende og rolige

Så fødslen er nu nært forestående, men der kan gå 5-6 uger endnu, inden den går i gang.

Plukveer og veer
Det er flere tegn på, at en fødsel nærmer sig. Det første tegn på en forestående fødsel er sammentrækninger i livmoderens muskulatur. I starten opleves disse sammentrækninger som uregelmæssige kontraktioner, såkaldte plukveer.

Når fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne smertefulde, mere regelmæssige, og der er kortere tid mellem dem, og først da kaldes de veer.

Mælkeproduktionen tapper moderen for næring
Selv om der formentlig er nogle uger til, kvinden skal starte med at amme, er det nyttigt at vide lidt om, hvad der skal ske.

Sammenlignet med komælk indeholder brystmælk ca. 50 % mere mælkesukker (laktose), mens koncentrationen af protein er 2-3 gange højere i komælken.


På sit højeste producerer en nybagt ammende mor ca. 1,5 liter mælk om dagen. Med så høj en mælkeproduktion tærer det på moderens egne ressourcer. Hun forbruger 50 g fedt, 100 g mælkesukker og 2-3 gram kalciumfosfat hver dag.

For at sørge for tilstrækkelige mængder kalcium og fosfat til forkalkningen af fostrets skelet og til mælkeproduktionen efter fødslen, vil biskjoldbruskkirtlerne (paratyreoidea) forstørres kraftigt, og kalken vil nedbrydes fra moderens knoglevæv. Dette er normalt ikke et stort problem i graviditeten, men det kan være større i ammeperioden. Det anbefales derfor, at den ammende kvinde fortsætter med at tage en multivitaminpille igennem hele ammeperioden og sørger for at få dækket sit kalkbehov gennem kosten.

Ud over at virke som næring til det nyfødte barn, bidrager modermælken også til at beskytte barnet mod infektioner. Mange typer antistoffer udskilles i modermælken sammen med næringsstofferne.

Desuden udskilles flere typer af hvide blodlegemer, som kan bekæmpe bakterier, som ellers kunne medføre alvorlige infektioner hos barnet.

Mor i uge 37

Der er efterhånden ikke så mange dage tilbage til din fødsel, men ventetiden kan føles lang.

Det er vigtigt at du har de praktiske ting i hjemmet på plads i god tid, hvis fødslen skulle gå i gang før terminsdatoen.

Mange gravide er ved at være trætte af at vente længere, og tålmodigheden sættes ofte på prøve. Nogle er spændte og nervøse for, at dagene skal blive lange og ventetiden endnu længere. De fleste ser frem til at få afsluttet graviditeten.

Det er en god ide at forsøge at nyde de sidste spark i maven, inden længe er det overstået.

Hvis du tænker på mulighederne for smertelindring under fødslen, kan du læse mere her: Smertelindring ved fødslen.

Primær vandafgang
Primær vandafgang er, når fostervandet går, uden at der er andre tegn på, at fødslen er startet. 10 % af alle fødende får ingen veer den første time efter, at fostervandet er gået.

Hvis fostervandet går, skal du kontakte jordemoderen på fødeafdelingen for at aftale, hvornår du skal komme ind til vurdering.

Fødslen
Der skelnes mellem tre stadier af fødslen:

Udvidelsesperioden. Livmoderen begynder at trække sig sammen og presser fostret ned mod fødselsåbningen i livmoderhalsen. Veerne medfører, at livmoderhalsen begynder at åbne sig
Uddrivningsperioden. Livmoderhalsen er nu helt åben og klar til, at fostret kan passere gennem fødselskanalen. Presseveerne trænger barnet den sidste vej i fødselskanalen og ud gennem skedeåbningen
Efterbyrdsperioden. Moderkagen fødes typisk indenfor ½-1 time, og fødslen er da overstået
Veerne starter hovedsageligt øverst i livmoderen og spreder sig herefter nedover livmoderen. Intensiteten af veerne er også stærkest i toppen og aftager nedover. Herved presser veerne fostret ned mod livmoderhalsen.

Efterhånden som fødslen skrider frem, øges veerne i hyppighed og intensitet, og der bliver kun korte pauser mellem dem.

Det er afgørende, at der er pauser mellem veerne, fordi de afklemmer blodforsyningen til moderkagen med ilt og næring. Er veerne konstante, vil fostret få alvorlig iltmangel.I 95 % af fødslerne kommer hovedet først. Det er en fordel at hovedet, der er den største del af fostret, kommer først. Når der er plads nok til, at hovedet passerer fødselskanalen, så er der plads nok til, at resten af fostret kan passere samme vej.Den første og vigtigste hindring for uddrivning af fostret er livmoderhalsen. Mod slutningen af graviditeten bliver denne del af livmoderen blød og afkortet. Under åbningsperioden udvides livmoderhalsen efterhånden mere, indtil den er åbnet svarende til fosterhovedet. Denne fase varer normalt 8 til 24 timer hos førstegangsfødende, mens den hos flergangsfødende oftest er meget kortere.

Før eller under fødslen sprænger fosterhinderne, og fostervandet tømmer sig pludselig ud gennem skeden. Efterhånden trænger fosterhovedet sig ned gennem fødselskanalen, og ved hjælp af gode veer roterer fostret gennem fødselskanalen, indtil fødslen er overstået. Denne uddrivningsperiode kan vare op til 1 time hos førstegangsfødende og få minutter hos flergangsfødende.

 

Kilde: sundhed.dk

Back to blog