Gravid i uge 38

Gravid i uge 38

Din mave er nu stor, og fostret har mindre plads.
Fostret fylder nu det meste af livmoderhulen. Bevægelserne er derfor begrænsede. Fostrets håndgreb er blevet fastere, og det forsøger automatisk at vende sig mod lyskilder. Den største del af det talglignende stof, kaldet vernix caseosa, som har dækket huden, er nedbrudt.

Fostret er ca. 49 cm langt og vejer 3200 gram, og dit barn er nu klar, hvis fødslen går i gang.

Affaldsstofferne i fostrets tarme samler sig til det grønsorte mekonium. Det kommer som regel ud kort tid efter fødslen, men nogle gange også før. Sker det før, bliver fostervandet farvet. Grønt fostervand kan være et tegn på, at fostret er stresset før eller under fødslen.


Fostret har flere knogler end dig
Selv om den største del af fostrets skelet er hærdet og stærkt, er nogle af knoglerne fortsat bløde. Ved fødslen har barnet 300 knogler i kroppen, men flere af dem vokser sammen, så det får 206 knogler som voksen.

Kraniet består af adskilte knogleplader, som under fødslen presser sig sammen. Det letter passagen gennem den snævre fødselskanal. Barnets hoved har samme omkreds som maven.

Knoglepladerne vokser sammen i løbet af det første leveår.

Blodet
Det nyfødte barn har omkring 4 millioner røde blodlegemer pr. kubikmillimeter (mm3) blod. Hvis navlesnoren efter fødslen får transporteret sit indhold af blod tilbage til fosteret, inden man klipper den over, vil antallet af røde blodlegemer stige med yderligere 0,5-0,75 millioner i løbet af barnets første levetimer. Herefter vil det nyfødte barn producere få nye røde blodlegemer de første uger. Det skyldes sandsynligvis et bedre tilbud af ilt via lungerne end gennem moderkagen i fostertilværelsen.

Det gennemsnitlige antal røde blodlegemer vil falde til under 4 millioner pr. mm3 omkring 6. til 8. leveuge. Fra da af vil øget fysisk aktivitet hos barnet stimulere til, at det producerer en øget mængde røde blodlegemer. Antallet vil være normaliseret i løbet af yderligere 2-3 måneder.

Umiddelbart efter fødslen er antallet af hvide blodlegemer hos barnet ca. 45.000 per mm3, hvilket er omtrent 5 gange så højt som hos en voksen.

Mor i uge 38

Din fødsel kan begynde når som helst, og du vil muligvis begynde at opleve plukveer. Disse sammentrækninger i livmoderen kan være af varierende styrke og varighed men aldrig smertefulde. Når de bliver smertefulde, kalder vi dem for veer. Ofte er veerne først af vekslende styrke og varighed, men efterhånden bliver de kraftigere og regelmæssige. Når den gravide får regelmæssige veer med 5 min interval, er det en god ide at kontakte jordemoderen på fødestedet.

Fødselssmerter
Smerter opfattes meget forskelligt. Når veerne er kommet godt i gang, får den fødende ofte stærke smerter, hvis hun holder vejret under veen. Det er derfor vigtigt med en god dyb vejrtrækning under veen, så den fødende oplever en generel afspænding af hele kroppen, som vil gøre det lettere at kapere veerne.

I uddrivningsperioden, når fostret trænger ned gennem fødselskanalen, får kvinden anderledes smerter. Det skyldes, at livmoderhalsen, huden i underlivet og skedevæggen udvides.

Hjælp til forløsningen
Af og til er det nødvendigt for fødselshjælperne at foretage indgreb under fødslen for at få barnet hurtigere ud. Årsagerne til dette er mange. I de fleste tilfælde foregår det helt udramatisk. Hvis man vurderer, at en normal spontan fødsel udgør en større risiko for moderen eller fostret end et fødselsindgreb, vil disse blive iværksat efter aftale med og accept af den fødende. En del af disse indgreb kan deles op i assisteret vaginal forløsning og kejsersnit.

 

Kilde: Sundhed.dk

Back to blog