Gravid i uge 40 (40+0-40+6)

Gravid i uge 40 (40+0-40+6)

Barnet i uge 40

Pladsen i din livmoder er trang nu, og dit barn ligger og venter på at komme ud. Og du venter på fødslen, at blive forælder og endeligt møde din baby.

De fleste gravide føder i uge 40. I gennemsnit vejer nyfødte babyer 3600 gram og er 51 cm lang.

Man skelner mellem tre stadier under fødslen:

Udvidelsesfasen: Livmoderen begynder at trække sig sammen og presser fostret ned mod fødselsåbningen (livmoderhalsen). Veerne fører til, at livmoderhalsen begynder at åbne sig.


Uddrivningsfasen: Livmoderhalsen er nu helt åben, og klar til at fostret kan passere gennem fødselskanalen. Presseveerne trænger fostret ned gennem bækkenet og ud gennem skedeåbningen.


Efterbyrdsperioden: Moderkagen løsnes fra livmoderen, og fødslen er da overstået

Hvad sker der, når dit nyfødte barn starter med at trække vejret?

Efter fødslen afbrydes forbindelsen til moderkagen gennem navlesnoren. Al ilttilførsel fra dig ophører, og nu skal dit nyfødte barn skaffe sig ilt på normalt vis via luftvejene og lungerne.

For det meste sker dette i løbet af sekunder efter barnets fødsel, og det har et normalt åndedrætsmønster efter mindre end 1 minut.

En forklaring på, hvorfor barnet hurtigt begynder at trække vejret er, at der kan være lidt iltmangel hos barnet, når fødslen er overstået. Fødslen udløser derfor en kraftig vejrtrækningsrefleks.

Mor i uge 40

Der er ikke grund til at blive ængstelig, hvis du ikke føder på terminsdagen. Kun mellem 5 og 10 % føder på selve terminsdagen. Det er lige så normalt at føde to uger før terminen som to uger efter.

Mod slutningen af denne uge vil de fleste fleregangsfødende have født. Førstegangsfødende har tendens til at føde lidt senere. De fleste børn bliver født efter 40 uger og to dages graviditet (282 dage).

Overbåren graviditet
Normalt varer en graviditet 40 uger regnet fra første dag i sidste menstruation.


En graviditet, der går til 42 fulde uger, kaldes overbåren. Efter denne definition bliver cirka 2 % af alle graviditeter overbårne. I dag tilrådes det at kvinden bliver sat i gang ved 41 uger og 5 dage, hvis fødslen ikke er gået i gang inden.

Livmoderens størrelse efter fødslen
I løbet af de første 4-5 uger efter fødslen vil livmoderen blive mindre og nærme sig den normale, ikke-gravide størrelse. I løbet af den første uge mere end halveres vægten af livmoderen i forhold til vægten lige efter fødslen.

Hvis du ammer, vil livmoderen efter 4 uger være omtrent lige så stor, som den var før fødslen. Amningen undertrykker udskillelsen af hormoner fra hypofysen og æggestokkene de første måneder, når amningen pågår.

I løbet af de første 10 dage efter fødslen vil det område, hvor moderkagen sad fast til livmodervæggen, gendanne sig. Efter den tid vil slimhinden i livmoderen vokse ud på ny og være klar til at indgå i den normale menstruationscyklus igen.

 

Kilde: sundhed.dk
Back to blog