Vælg babylegetøj til de små

Bideringe er godt legetøj til baby

Børn har en naturlig nysgerrighed på livet og en fantastisk evne til at lege sig til ny læring. Det vil vi gerne understøtte med kvalitetslegetøj i naturlige materialer og enkelt design. Her finder du baby rangler og bideringe, ophæng til aktivitetsstativet og andre sjove ting til børn.

Langt det meste babylegetøj er udviklet med henblik på at pirre barnets naturlige nysgerrighed og lyst til at lære. Sanser og motorik trænes med legetøj i forskellige former, farver og strukturer. Legetøj med lys og lyd kan blive for meget af det gode – men det inviterer barnet til at undersøge det nærmere og forstå, hvordan ting hænger sammen (på begynder-niveau selvfølgelig). Når jeg trykker på den her, så siger den en lyd. Kan jeg få den til at gøre det igen?

Hvornår er babylegetøj relevant?

Nyfødte har nok at se til med alle de sanseindtryk der følger med livet udenfor mors mave. Til at begynde med er det rigeligt for en lille baby at forholde sig til sine forældre og de helt nære omgivelser. 

Efter et par måneder er de fleste børn klar til at begynde at udvide de første sanseindtryk lidt. Babylegetøj med lyd eller bevægelse begynder at blive sjovt. Med et aktivitetsstativ kan du selv vælge vedhæng og skifte det ud løbende, så dit barn bliver stimuleret – uden at blive overstimuleret.

Aktivitetsstativ til baby i træ står på legetæppe

Foto: Det flotte aktivitetsstativ fra Littleroom med enkelt og stilrent legetøj. Se forhandler.

Fra 3-måneders alderen er bideringe og rangler et hit. Alt hvad der knitrer, rasler og klinger er spændende. Kan det samtidig puttes i munden og lindre irritationen fra begyndende tænder, er det bare win-win. 

Hvordan holder jeg babylegetøjet rent?

Babylegetøj ender ofte på gulvet – og tilbage i munden. Så hvordan holder man det rent? Følg vores vaskeguide til legetøj herunder.

Rengøring af plastik legetøj:

Plastiklegetøj er ofte det nemmeste at holde rent. Den glatte overflade gør, at du kan tørre legetøjet over med en varm klud og tørre det af med et viskestykke – eller bare lade det tørre naturligt i solen. Ofte kan plastiklegetøjet også tåle en tur i opvaskemaskinen, men tjek lige vaskemærket inden du gør det. Hvis legetøjet tåler vaskemaskine, kan du med fordel bruge en vaskepose, så små dele ikke forsvinder eller sætter sig fast.

Rengøring af trælegetøj:

Trælegetøj er typisk mere skrøbeligt, når det kommer til rengøring. Det må altså ikke komme i opvaskeren. Brug en glat og fugtig klud, som ikke ødelægger legetøjet. Undgå stærke rengøringsmidler, som kan misfarve træet. Det er vigtigt, at trælegetøjet får mulighed for at tørre umiddelbart efter rengøring, for at undgå fugt og svamp i træet. 

Rengøring af stof legetøj:

Stoflegetøj kan typisk vaskes i vaskemaskinen, men tjek lige vaskemærket først. Er stoffet sart, kan du vaske den grundigt i hånden med en klud og varmt vand. Brug en fugtig svamp til at tørre legetøjet af med, hvis det bliver for vådt under vaskning. Efterfølgende er det vigtigt, at stof legetøjet bliver helt tørt. Det kan du hjælpe på vej ved at duppe og kramme legetøjet med et håndklæde og derefter lade det lufttørre i solen. 

Nem oprydning med opbevaringskurve

Når legetøjet flyder på hele gulvet og det ringer på døren, er det rart med en praktisk og pæn opbevaringsløsning, som er nem at gribe til. Opbevaringskurve er ofte stilrene og nemme at flytte rundt på – også for børn. Med sit enkle og nordiske udtryk, passer kurven ind i de fleste moderne hjem.

Læs mere om opbevaring af legetøj

Bideringe og rangler er et hit

Bidelegetøj og rangler er et stort hit i barnets første leveår. De første tænder titter frem og kræver noget at bide i. Sanser og motorik skal udforskes, så alt hvad der ringer og rasler er spændende. Se vores udvalg af bideringe og rangler her.

Bideringe og rangler fåes i mange forskellige former, farver og materialer. Vælger du en bidering med indbygget rangle, slår du to fluer med ét smæk. Så er alle sanser i gang og de sjove lyde fra ranglen kan have en fin distraherende effekt, mens der gumles på bideringen, for at holde kløen fra de første tænder nede.

Som du måske fornemmer, har både bideringe og rangler flere funktioner end bare ren underholdning. 

Hvad er en bidering?

Når de første mælketænder begynder at bryde frem, er det ofte forbundet med kløe og irritation. Det lindrer at tygge på noget, når tænderne generer. Dit barn vil typisk sætte tænderne i alt, hvad det kan komme i nærheden af. Her kommer bideringen ind. Den er først og fremmest lavet til at bide i. Det kræver selvfølgelig, at den er nem at gribe om og holde fast ved – og derfor er den også rigtig god til at udforske sanser og motorik generelt. 

Oplever du, at dit barn er generet af tænder, der er på vej? Prøv at lægge bideringen i køleskabet. Den kølende effekt er ekstra god til at lindre kløe og ømme gummer. 

Sørg også gerne for at have bideringe ved puslebordet. Det er god aktivering, når der skal skiftes ble.

Hvornår skal man bruge en bidering?

De første tænder begynder typisk at vokse frem ved 4-6 måneders alderen. Så det vil være et godt tidspunkt at introducere bideringen. Det er slet ikke spor sjovt at få tænder. Tandkødet spænder og det hele klør og gør ondt. Nogle børn får endda feber oven i hatten, når de får tænder. 

Bideringen hjælper desværre ikke på feberen, men den hjælper på irritationen og smerten – og bruger du tricket med at køle bideringen i køleskabet, virker den for ømme gummer, som en våd klud på panden virker for feberen.

Styrk dit barns sanser med rangler

Ranglen er ofte noget af det første legetøj, vi køber til de små. De skal ikke være mange måneder gamle, før de kan få glæde af lydene. Griberefleksen er noget af det allerførste, der aktiveres hos en baby (sammen med nysgerrighed), så det er et kæmpe hit, når man kan holde fast i noget og få det til at sige en lyd.

Få løbende inspiration til dit barn

Kom behovet i forkøbet og udskift legetøj til baby og tumling, når de vokser sig store nok til næste fase.

Med en månedlig legetøjskasse fra Babykasse.dk får man helt nyt legetøj, som passer til barnets alder.

Se legekassen her